KOKOSOVÝ OCET
Ocet je vyrobený v České republice, Zlínský kraj.
Kokos je superpotravina, která je po celém světě opěvována pro svou pokladnici zdravotních výhod. Kokosový olej, kokosové mléko a surový kokos jsou žádané a hojně se používají v řadě pokrmů. Je tu však ještě jeden kokosový produkt, který si své právoplatné místo v centru pozornosti teprve vydobyl, a tím je kokosový ocet. Kokosový ocet, oblíbené kyselé koření běžně používané v jihovýchodní Asii, je přírodní produkt získaný z výživné kokosové šťávy z kokosového květu. Protože jde o fermentovaný produkt, je to přírodní superpotravina a dobrý zdroj probiotik, které udržují naše střevní bakterie (a imunitní systém v nich) zdravé a prosperující. Kromě toho je také nabitý vitamíny B-komplexu a aminokyselinami, čímž podporuje naši imunitní funkci. Neobsahuje cukr.
Složení: Pitná voda a kokosová mouka 35% a maniokový škrob. Změnou škrobu na cukr je maniok s kokosem za použití vody fermentován na alkohol a ten následně uložen do stroje času. (cca 12. měsíců.)
Balení: 0,25L sklo.
Trvanlivost: Je nesmrtelný. Pokud jej necháte otevřený, ocet vydrží čtyři roky. Potom mírně zhoustne a octovou chuť začne pomalu nahrazovat sladká. Takovému octu se říká balsamikový.
Skladování: V suchu a stínu. Nevystavujte přímému slunci.
Jak užívat kokosový ocet.
Tento ocet je běžnou složkou receptů na asijské kuchyně. Marinády, omáčky a salátové dresinky, stejně jako směsi na nakládání zeleniny. Kokosový ocet lze použít samostatně jako jednoduché koření do salátu, zeleniny a rýže a z některých slazených nebo ochucených odrůd lze dokonce připravit lahodný letní nápoj.
Ačkoli je chuťově podobný běžnému octu, je méně kyselý a jemnější než bílý vinný ocet. Jemná octová chuť z něj dělá nejlepší volbu pro sladkokyselá jídla čínského typu a pro nakládání zeleniny.